+36 23 545-310 - FAX +36 23 370-531 info@szavini.hu

Biztonsági takarók

Európában jelen pillanatban egyedül Franciaországban kötelező minden magántulajdonú úszómedencét ellátni biztonsági berendezéssel, ami megakadályozza, hogy a használaton kívüli medencébe valaki beleessen, és így balesetet szenvedjen.

Sajnos hazánkban is történt már halálos gyermekbaleset a házi úszómedencékben. A felügyelet nélkül hagyott gyermek könnyen beleeshet a vízbe, de kedvenc háziállataink sincsenek biztonságban a medence környékén. A vízbe került kutya, macska nem képes önerejéből kimászni a medencéből, és segítség hiányában bizony elpusztul.

A biztonsági takaró használatával mindez megakadályozható.

A biztonsági medencetakaró kritériuma, hogy egy 50 kg-nál könnyebb gyermeket, vagy állatot a takarónak biztonságosan, és sérülésmentesen meg kell tartania. Továbbá az is követelmény, hogy a bajba jutott segítségére siető felnőttet is meg kell tartania oly módon, hogy az bármely irányban el kell tudnia hagyni a medencét. Ekkor már a takaró szerkezetének deformálódása megengedett.

A közismert solár, és thermo takaró nem tölt be biztonsági funkciót, sőt bizonyos esetekben hátrányos is a használata, hiszen ha valaki ráesik és belegabalyodik a takaróba, igen veszélyes helyzet alakulhat ki.

A biztonsági takaróknak, amik teljesítik a fenti kritériumokat három típusa ismert:

– merevített
– sínben futó
– redőnylamellás

Annak ellenére, hogy a takarók egy kisgyermek súlyát biztonsággal elbírja, soha sem szabad kisgyermeket felügyelet nélkül a medence közelébe engedni.

Végezetül ne feledjük, lehet, hogy a biztonsági takarók többletkiadást jelentenek a medence üzemeltetésénél, de az emberélet sokkal drágább.

Merevített biztonsági takaróMerevített biztonsági takaró

A merevített biztonsági takaró különböző színű PVC fóliából készül, tetszetős kivitelű, bizonyos mértékig képes követni a medence formáját.

A takaró anyagába a medence méreteiből pontosan kiszámított távolságokban alumínium merevítő bordákat építenek bele. Az így megerősített biztonsági takaró 20-20 cm-t fekszik fel a medence két hosszanti peremén, a két rövid oldalon pedig hevederrel rögzítésre kerül.

A medence nyitott állapotában a takaró az egyik rövid oldal peremén feltekerve helyezkedik el, és fixen rögzítve van. Betakart állapotban az ellentétes oldalon szintén rögzíteni kell, és meg kell feszíteni.

A takarót feltekerni egy kézi tekerőszerkezettel lehet, ami nagyságától függően különböző áttétellel rendelkezik, annak érdekében, hogy egy gyesen lévő kismama is könnyen kezelni tudja.

A medence lefedése és a takaró rögzítése mintegy 10 percet vesz igénybe.

Sínben futó biztonsági takaróSínben futó biztonsági takaró

A sínben futó biztonsági takaró – mint a nevéből is kiderül – a medence két hosszanti oldalra rögzített sínben fut. A takaró anyagába mindkét oldalon un „kéder” van hegesztve, és ennek az acélsodronya fut a medence peremébe beépített sínben.

A takaró anyaga különböző színű PVC fóliából készül, ami vízen úszik, és ha valaki rálép a sín nem engedi becsúszni a takarót a medencébe.

Általában közel téglalap alakú medencéknél használható kiválóan, de bizonyos kompromisszumokkal szabálytalan alakú medence lefedésére is alkalmas.
Mozgatása letakaráskor kézzel, feltekerése pedig egy kézi tekerőszerkezet segítségével történik.

Nagy előnye, hogy a biztonsági funkciókon felül a medence téli takarására is alkalmas, így nem szükséges külön téli takarót vásárolni.

Redőnylamellás biztonsági takaróRedőnylamellás biztonsági takaró:

 

A redőnylamellás takaró az egyetlen olyan takarófajta, ami a medencetakarókkal szemben támasztott minden követelményt maximálisan teljesít, és azon felül biztonsági takaróként is üzemeltethető.

A redőnylamellás takaró bármilyen redőnyszálból készül, önmagában is teljesíti a biztonsági takaró paramétereit, de elképzelhető, ha valaki a redőny szélére áll, úgy a medence falánál becsúszhat a redőny alá.

Ezért a legszigorúbb biztonsági paramétereket csak úgy teljesíti, ha a medence oldalára a vízvonal alá rozsdamentes acélkapaszkodót szerelnek, és terhelés esetén a takaró erre támaszkodik.

A rozsdamentes acélkapaszkodót ki lehet váltani, ha a medence szerkezetét úgy alakítják ki, hogy a tetején egy vállat képeznek, amire a redőny támaszkodhat, ezt már a medence tervezésénél figyelembe kell venni.

Nyitvatartás

Hétfő – Péntek
8:00 – 16:00

Szombat – Vasárnap
Zárva

Írjon nekünk!

Bármilyen kérdése van, kérem bátran vegye fel a kapcsolatot velünk!

Vagy keressen személyesen:
2049 Diósd ipar u. 13

Telefon : +36 23 545 310
E-mail : szavinipool@gmail.com

hu Hungarian
X